Засідання круглого столу «Здоровий спосіб життя. Режим харчування та його значення для здоров’я людини.»

IMG 5473 13 березня  поточного року у Козелецькому  технікумі ветеринарної медицини БНАУ відповідно  до  робочої  програми  навчальної дисципліни «Сімейно – побутова культура  та  домашня  економіка»  відбулося  засідання  круглого  столу на  тему «Здоровий  спосіб  життя. Режим  харчування та  його значення для здоров’я  людини».

Гостями засідання  круглого столу були  заступник голови Козелецької РДА Віра Жидкова, начальник відділу  інформаційної  діяльності  та  комунікацій з громадськістю Козелецької РДА Людмила Сенченко. У засіданні  круглого  столу взяли участь заступник директора з навчальної  роботи  технікуму  Оксана  Галай, викладачі технікуму  Валентина Омельченко та Тетяна Залужна, студенти групи ІІІ – А(11) курсу та  викладач навчальної дисципліни «Сімейно – побутова культура  та  домашня  економіка»  Ганна Колесниченко. Основна мета засідання круглого столу - ознайомити учасників засідання з історією розвитку  української кухні, яка  створювалася протягом  століть, значенням режиму харчування для здоров’я людини, особливостями складання меню та вибором  страв для  сніданку, обіду та вечері та обмін думками з приводу значення правильного харчування для здоров’я людини, особливо молоді – майбутнього нашої України.

   Розпочинаючи  засідання  круглого столу  Ганна Колесниченко зупинилася на питанні їжа і здоров’я людини. Виступаючи перед присутніми, вона  повідомили що здорову  атмосферу нації формують: високий рівень духовної культури, міцні родинні традиції, здорова екологічно - чиста національна їжа, національні традиції, висока побутова культура народу, передача всіх національних надбань з покоління в покоління. Від правильного харчування залежить розумова і фізична працездатність людини, розвиток і ріст організму людини, попередження захворювань, можливість продовження життя. В Україні, продовжила вона, завжди в пошані були матінка-природа і Всевишній, міцна родина і національні  здорові  традиції, вони становили одне ціле — здорове тіло і здоровий дух і зауважила -  хотілося б, щоб саме з таких міркувань наші люди, особливо молодь почали думати про себе, щоб попри всілякі екологічно-чорнобильські та економічні негаразди, продовжували своє активне життя на роки. Українська кухня створювалась протягом століть і багата на традиції. Національна  культура харчування глибоко пов’язана з християнськими традиціями, споживання їжі у старших духовних людей — це своєрідний християнський культ, їжа, перш ніж потрапити на стіл, проходить довгий шлях від поля до столу, і християнин, засіваючи чи збираючи врожай, завжди говорив: «Господи Боже, допоможи і благослови!». Велика сім’я, перш ніж сісти за стіл, дякувала Богові за хліб на столі, промовляла спільну молитву і просила Божого благословення. Високий рівень християнської культури в прийманні їжі ніс той великий заряд із віків, який давав нації як здоровий дух, так і здорове тіло. Нам потрібно відновлювати  національну кухню та культуру харчування і саме тому дане  питання обговорюється  сьогодні на засіданні круглого столу, тому  запрошую всіх до діалогу. Всі учасники засідання активно прийняли участь у обговоренні теми круглого  столу. Студенти підготували  повідомлення по  різним питанням.

IMG 5479 Зокрема, Анастасія Дергунова та Марія Дубина у своїх виступах – повідомленнях зупинилися на режимі харчування та його значенні для здоров’я людини. Анастасія повідомила, що  режим харчування включає кількість прийомів їжі, інтервали між ними, розподіл калорійності  добового раціону між окремими  прийомами їжі; зупинилася на правилах здорового харчування, а саме: не  їсти занадто багато; їсти те, що містить протеїни, вуглеводи, жири і клітковину; солодке їсти тільки один десерт; не їсти  жирної  їжі. Дієта, багата на волокно, свіжі фрукти й овочі  містить невелику кількість жирів і є найбільш безпечною. Вона зупинилася  на загальних порадах щодо раціонального харчування і вимогах до харчового раціону. Марія зупинилася на питання щодо  поживних речовинах, які містяться у харчових продуктах. Вона повідомила, що вода відіграє важливу роль у життєдіяльності  організму і її потрібно споживати протягом доби не менше як 2,5 – 3  літри. Із мінеральних речовин важливим продуктом є сіль, без якої організм не може функціонувати( 2-3 грами), але надлишок солі приводить до  хвороб. Людина повинна  споживати  вуглеводи, білки, жири і вітаміни, які містяться в продуктах харчування повідомила вона.

  IMG 5481 Оксана Кожановська та Оля Литвин розповіли про правила складання меню, виборі страв для сніданку, обіду та вечері і наголосили, що основна умова правильної організації харчування – раціональний розподіл продуктів і підбір страв протягом дня. Оксана розповіла, що кожен член сім’ї  вранці повинен поснідати; обід рекомендується готувати, як правило, з трьох-чотирьох страв; вечеря має бути легкою і споживатись не менш як за 2-3 години до сну. Оля розкрила секрети, як приготувати швидко смачний і корисний  сніданок; встигнути порадувати  гостей  чимсь смачненьким і як правильно, раціонально використовувати продукти харчування.

Валерія Кравчук  та  Ганна Рожок  зупинилися на питанні підбору страв для святкового столу. Валерія зосередила увагу на  тому, що для святкового  столу слід  вибирати  більш складні  страви і подавати  на  великих  тарілках і блюдах, правильно складати меню залежно від смаку, віку запрошених та пори року. Ганна  повідомила нам про страви, які готують на Великдень для того, щоб піти до церкви і як правильно  накрити  пасхальний стіл, адже навіть не віруючі люди ходять до церкви святити паску і яйця. На екрані присутні переглянули презентацію з переліком страв  для святкового столу.

Альона  Запорожець і Вікторія Обиденна підготували презентацію питання вегетаріанство як спосіб харчування. Альона наголосила, що вегетаріанство - спосіб харчування, при якому людина не вживає продуктів, отриманих шляхом вчинення насильства — червоного м'яса, птиці, риби та інших морепродуктів, чи плоті будь-яких тварин, а також яєць; вегетаріанці також можуть відмовлятись від споживання субпродуктів тваринного походження, таких як сичужного ферменту чи желатину. Альона зупинилася на видах, перевагах і недоліках вегетаріанства, порадах початківцям-вегетаріанцям.

IMG 5473 Гостя круглого столу,  заступник голови Козелецької РДА Віра Жидкова поділилася своїми враженнями. Вона звернула увагу на те, що навчальна дисципліна дуже важлива, ще з 1993 року почалося викладання її, але під іншою назвою «Домоводство», в навчальних закладах багатьох країн і в тому числі в Україні і ця дисципліна викладалась на рівні іноземних мов. Українці дуже гостинні, гарні господарі, пригощають гостей найкращими блюдами, які приготовлені з любов’ю. Чому за кордоном цінують українських дівчат?  - запитала вона.Українські дівчата – гарні господині, можуть приготувати будь-яку страву і на будь - який смак. Тема засідання  круглого столу дуже актуальна, особливо питання режиму харчування, по самій простій причині – зайнятість на роботі, перекуси протягом дня і ситна вечеря. Український мандрівний філософ Григорій Сковорода писав :«Сенс людського існування – подвиг самопізнання». Людина  повинна  пізнавати   себе  і самоудосконалюватись.

Заступник директора з навчальної роботи Оксана Галай зосередила  увагу на питаннях : залучення членів родини до приготування сніданків, обідів та вечерь і особливо страв на свята; важливе питання – правильна дієта; врахування  захворювань людини при виборі страв, особливо харчових добавок і солі; правильно і в достатній кількості вживати воду; вегетаріанство це добре, але разом з тим не потрібно палити, особливо дівчатам;українці нажаль не дотримуються строгого перед пасхального посту.

Начальник відділу  інформаційної  діяльності  та  комунікацій з громадськістю  Козелецької РДА  Людмила Сенченко зупинилася на важливості розгляду питання  історичного розвитку української кухні та національної культури харчування. Дуже важливо, говорила вона, доносити до молоді традиції українського народу. Вона розповіла притчу про короля його  його  сім̕ ю і  наголосила, що їжа відіграє  важливу роль  для  здоров’я  людини. Неправильне харчування  може  спричинити  хвороби і не важливо  дорога їжа  чи дешева, головне  щоб  вона  була  корисною.

     Куратор групи ІІІ – А (11), викладач технікуму Тетяна Залужна зосередила  свій виступ  на правильному  харчуванні молоді. Адже молодь не  розуміє  значення  здорового харчування, яке впливає на  здоров’я  людини. Молодь при  харчуванні  ігнорує  рідкі  страви, а саме  супи, борщі, обов’язково каші  і різні  види  м’яса, риби, молочні  продукти і  особливо воду, компоти, надає  перевагу газованим  напоям.

Викладач  технікуму  Валентина  Омельченко  продовжила  тему  перед пасхального  посту, зосередивши  увагу на тому, що  молодь  з  часом  розуміє значення  здорового  способу  харчування, значення  християнських  традицій, національної  культури  харчування для  здоров’я людини,  адже недаремно в давнину  бабусі  ростили  по сім – вісім онуків здоровими як  дубки. Зупинилася  на  стравах  перед пасхального  посту і  повідомила, що піст це ціла  наука, яка сприяє  очищенню  організму і  очищенню  душі і  тому  в давнину говорили  здорове тіло і здоровий дух.

         Ніхто  із  студентів  групи не залишився  байдужим до  засідання  круглого  столу. Віктор  Бобир,  Владислав Сердюков, Дмитро Бойко і Микола Омельченко поділилися  рецептами  українських страв. Студенти  групи приймали  участь  в оформленні аудиторії  та сервіруванні  столів. По закінченню  засідання  учасники  круглого  столу  обмінялися  думками  щодо  здорового  способу  харчування і пригостилися  пісними  стравами. Як  говорили в давнину : « І я там був, вареники їв і чай пив, по бороді текло, а в рот не попадало».