День пам’яті жертв голодомору

     golodomorВ Козелецькому технікумі ветеринарної медицини Білоцерківського національного аграрного університету були організовані такі заходи:
• 24 листопада 2016 року в групах І-ІІІ курсів проведена виховна година «День пам’яті жертв голодомору»;
• Студентами підготовлено конкурс рефератів на тему «Голодомори в Україні»;
• 24-26 листопада буде приспущено Державний Прапор України з траурною стрічкою;
• 25 листопада 2016 року в гуртожитку о 16 годині оголошено хвилину мовчання на вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу та проведення акції «Запали свічку»;
• В період 24-27 листопада 2016 року в бібліотеці навчального закладу організована тематична виставка творів мистецтва, документів, фотографій, плакатів.

     Масове фізичне винищення українських хліборобів штучним голодом було свідомим терористичним актом сталінської політичної системи проти мирних людей, проти українців як нації і, зокрема, проти селян як класу.

Внаслідок чого зник не тільки численний прошарок заможних і незалежних від держави селян-підприємців, але й цілі покоління землеробського населення. Було підірвано соціальні основи нації, її традиції, духовну культуру та самобутність. Головною метою організації штучного голоду був підрив соціальної бази опору українців проти комуністичної влади та забезпечення тотального контролю з боку держави за всіма верствами населення.
     У документах Політбюро ЦК КП(б)У збереглося свідчення про те, як восени 1932 року організовувалися з України так звані „зелені ешелони” для забезпечення промислових центрів Росії продуктами харчування до жовтневих свят. З України вивозили вже не тільки посівіний матеріал, але й, навіть, квашені огірки, капусту та помідори, напевно залишаючи людей приреченими на голодну смерть.
     За розпорядженнями уряду, заборонялась будь-яка торгівля в сільській місцевості, призупинялося продовольче постачання сіл, переслідувалося та каралося на 10 років ув'язнення і розстріл будь-яке використання хліба для оплати праці в районах, що не виконали хлібозаготівельних планів, запроваджувалася система натуральних штрафів, товарних репресій.
     Коли дослідники говорять про Голодомор 1932-33 рр., мається на увазі період з квітня 1932 по листопад 1933 рр. Саме за ці 17 місяців, тобто, приблизно за 500 днів, в Україні загинули мільйони людей. Пік голодомору прийшовся на весну 1933 року. В Україні тоді від голоду вмирало 17 людей щохвилини, 1000 - щогодини, майже 25 тисяч - щодня...vuhovna golodomor