День вишиванки в Козелецькому коледжі ветеринарної медицини

день вишиванки#всебудеагро #всебудеУкраїна
День вишиванки в Україні в 2019 році святкують 16 травня. На вулицях міст традиційно можна побачити людей у колоритному національному одязі, а дівчат – у барвистих віночках.
Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Свято не передбачає обов'язкових заходів, окрім одягання вишиванки. 
Студенти Козелецького коледжу ветеринарної медицини зробили сьогодні яскраві фото. Також, прийняли участь у фотоконкурсі, який організувала в.о.Міністра Міністерства аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева і стали призерами отримавши в якості колективної нагороди  запрошення групи наших студентів відвідати виставку АГРО - 2019.

Історія вишивки на теренах України має не одну тисячу років. Особливого ж значення набула в останні кілька століть. Переважно, вишивали дівчата. До весілля готували спеціальну скриню, у якій роками збирали посаг. Найбідніша дівчина мала 30-40 сорочок, середнього достатку 50-70 сорочок, а багата – 100 і більше.

хлопці у вишиванках

За повір'ям, сорочку для немовляти мала вишити мати або бабуся. Під час тонкої роботи майстрині співали пісень і молилися. Вірили, що так сорочка стає оберегом. Сорочки для жінок пряли тільки з конопель або льону. Вважалося, що ці рослини захищають майбутню матір і її ще не народжене дитя.фото з коровою

У вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Але рукоділлю передувала довга процедура. Нитки вибілювали 3 роки.на природі

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.

красива дівчина у вишиванці

двійка
Кожен регіон мав свої візерунки. Легко впізнати Борщівську вишиванку з Тернопільської області. Тут переважає чорний колір. Існує легенда, під час татарського набігу загинули всі місцеві чоловіки, тож жінки з навколишніх сіл заприсяглися впродовж 7 поколінь вишивати тільки чорні сорочки.дівчина у червономувикладаці коледжу

 телятокозак на коні

вишиванкастуденти на фермітрійкастуденти козелецького коледжу

день вишиванки